De kantoorhond in opkomst
Het is nu bewezen: een kantoorhond zorgt voor meer werkplezier, minder stress en socialere collega’s.
Er is iets aan het veranderen: steeds vaker kun je op een kantoor een ‘kantoorhond’ tegenkomen. Het kantoor wordt er beslist gezelliger door, zeggen de kantoorgenoten van de hond.
En dat blijkt te kloppen. Twee Amerikaanse universiteiten (die van Virginia en van Miami) hebben het onderzocht en komen tot de conclusie dat een kantoorhond een heel goede invloed heeft op de werksfeer: een kantoorhond verlaagt het stressniveau, vergemakkelijkt de onderlinge communicatie en zorgt dat de collega’s zich socialer gedragen en flexibeler zijn. En de onderzoekers vonden nog meer veranderingen bij de kantoorgenoten: een beter gevoel van eigenwaarde, minder angsten, een grotere neiging tot relativeren en – niet onbelangrijk – minder ziekteverzuim.
Populair in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is een kantoorhond al lang een gewoon verschijnsel. Medewerkers van bijvoorbeeld Google, Amazon en Nestlé mogen hun eigen hond meenemen en doen dat ook op grote schaal. Nestlé heeft daarom bij het bedrijf zelfs een grote hondenwei aangelegd voor het uitlaten van de viervoeters.
Nu ook in opkomst in Nederland
In Nederland is de kantoorhond nu ook ontdekt. Steeds vaker word je bij binnenkomst van een kantoor begroet door een vrolijk kwispelende viervoeter. En zoek je op Instagram op #kantoorhond, dan zie je een stortvloed aan foto’s van honden die hun plekje hebben gevonden onder bureaus. In het begin waren het vooral creatieve bedrijven in de media en de reclame. Zo is het Amsterdamse PR-bureau Maison PR een paar jaar geleden begonnen met een kantoorhond. En dat is zó goed bevallen dat ze er Inmiddels drie hebben. Maar intusen zie je honden lopen in alle soorten bedrijven. Bij Advocatenkantoor Hartmans in Margraten bijvoorbeeld heeft de kantoorhond zelfs een ‘officiële’ plek in het team gekregen. Op hun website worden bij het advocatenteam maar liefst drie kantoorhonden vermeld: Stip, Fester en Dolly. Drie dalmatiërs, al is Stip onlangs overleden.
Ook bij grote bedrijven hebben ze het nut van een kantoorhond ontdekt. Het farmaceutisch bedrijf Pfizer (Capelle aan den IJssel) heeft er een gewoonte van gemaakt om medewerkers die ruzie hebben samen naar buiten te sturen om de hond uit te laten. ‘Vaak wordt het dan uitgepraat.’
Waar komt die goede invloed vandaan?
Waardoor heeft een kantoorhond zo’n goede invloed op de mensen op het kantoor (en zelfs op de bedrijfsresultaten)?
Professor Randolph Barker van de Virginia Commonwealth University denkt dat het komt door oxytocine, een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt bij alle vormen van initimiteit. Ook bij het knuffelen van huisdieren. Het ‘gelukshormoon’ of ‘liefdeshormoon’ verlaagt de bloeddruk en vermindert het stressniveau.

En een kantoorkat?
Er zijn ook kantoren met een kantoorkat. En dat gaat ook prima, al gaat een kat net iets meer z’n eigen gang. Maar het Amerikaanse onderzoek heeft ook bij katten dezelfde gunstige invloed op de kantoorgenoten gevonden.
Het uitlaten van de hond is op kantoor geen straf
Er zijn altijd genoeg mensen die de kantoorhond wel even uit willen laten. Er even tussenuit blijkt juist goed te zijn voor de productiviteit en werklust. Soms gaan collega’s samen om onderweg even een probleem te kunnen bespreken. En als ze ruzie hebben is het meestal na die wandeling voorbij.
‘Collega’s die ruzie hebben moeten samen even de hond uitlaten.
Vaak wordt het dan uitgepraat.’
Tips voor wie een kantoorhond een goed idee lijkt
Tip 1: Eerst overleggen
Vraag toestemming aan de baas en aan de collega’s. Een hond kan natuurlijk niet worden toegelaten in fabriekshallen met zware machines en evenmin bij de productie van voedsel. Maar op een kantoor gaat het prima.
Tip 2: Eén baasje
Een hond is een roedeldier en heeft een leider nodig. Eén baasje, dus. En ’s avonds gaat de kantoorhond natuurlijk met zijn baasje mee naar huis. Laat de chipregistratie op de naam van dat baasje zetten.
Tip 3: Vaste plek
Geef de kantoorhond een vaste plek, waar hij zich kan terugtrekken in zijn mand. De hond moet zelf bij zijn eten en drinken kunnen.
Tip 4: Denk ook aan de kosten
Er moet ook een heldere afspraak worden gemaakt over de kosten van de kantoorhond (voeding, mand, bench, medische verzorging, verzekering, chippen).
Tip 5: Kies de juiste hond
De hond moet gesocialiseerd zijn en gezond en schoon.
Tip 6: Meer honden
Zijn er meer mensen op kantoor die hun hond mee willen nemen: maak dan duidelijke afspraken over het aantal dat op één dag op kantoor kan zijn.
Door: Cees Krapels
Dit artikel is eerder verschenen in Speels nummer 5. Speels is een uitgaven van de NDG. U kunt zich hier gratis abonneren op een digitale versie