,

Droog- of natvoer?

droog of natvoer

Als huisdierbezitter heeft u een enorme keuzemogelijkheid in aangeboden voeders. Een van de beslissingen die u neemt gaat over de textuur van huisdiervoeders. De meest gebruikelijke texturen zijn brokken, blikvoeding, vleesvoeding, brokjes in saus, stoofpotjes/gestoomd vlees, diner (aanmaken met warm water) en worsten.

Een belangrijk verschil tussen deze texturen is het vochtgehalte. Daar waar droogvoeders zo’n 8% water bevatten, loopt dat op naar zo’n 60-70% in vleesvoeding, en 75-80% in blikvoeding. Het altijd verstrekken van vers drinkwater is aanbevolen bij alle voedingen, maar essentieel bij het voeren van brokken. Vooral katten staan niet bekend als grote waterdrinkers, dus om te voorzien in de vochtbehoefte is het belangrijk dat ze ook vocht met de voeding binnenkrijgen (wat in het wild dus ook gebeurd via het eten van prooidieren). Het geven van in ieder geval een deel van de voeding in een andere vorm dan brokken is bij katten dus aan te raden. Het mengen van de verschillende voeders kan veilig en verantwoord, in tegenstelling tot wat door sommigen op internet wordt vermeld. U kunt dus ook prima rauw vlees voeding mengen met brokken. 

Vochtgehalte

Daarnaast kan natvoeding worden voorgeschreven met als doel om de urine te verdunnen (bijvoorbeeld bij blaasgruis of nierziekte). Uit onderzoek is gebleken dat alleen het geven van natvoer leidt tot een significant hogere totale vochtopname (voer+drinken) wanneer het wordt vergeleken met het toevoegen van water aan brokken.

Het spelen met textuur kan ook belangrijk zijn bij bijvoorbeeld kauw- of slikproblemen. Sommige dieren met kauw en slikproblemen hebben belang bij brokken, andere juist meer bij meer vloeibaar voedsel.

Ook bij het geven van sondevoeding of dwangvoeding zal vaker gebruik gemaakt worden van vloeibare voeding of natvoeding (al dan niet vermengd met water).

Kosten voeding

Het voeren van natvoeding is vaak duurder dan droogvoer, omdat er (veel) meer van moet worden gegeven en er dus relatief veel betaald moet worden voor de grotere hoeveelheid water in het voer.

Over het algemeen wordt natvoeding als smakelijker ervaren omdat in deze voeders over het algemeen meer vetten en eiwitten bevatten en dat zijn belangrijke smaakmakers voor honden en katten. Ook zijn deze voeders over het algemeen lichter verteerbaar door een lager vezelgehalte, dus ze hebben er minder ontlasting van. Het verstrekken van licht verteerbaar voedsel kan soms leiden tot obstipatie klachten, dus in dat geval is het aan te raden om een product te kiezen met een hoger vezelgehalte.

Voeding katten

Katten hechten meer belang aan textuur dan aan smaak en dat kan dus ook verklaren waarom sommige katten, die altijd gewend zijn geweest aan brokken, niet of moeilijk over te wennen zijn op voeders met een andere textuur.

Over de effecten op het gebit zijn veel tegenstrijdige resultaten gevonden. Over het algemeen geldt dat voer waar goed op gekauwd wordt en waar intensief en langdurig contact is met de gebitselementen het beste werken om gebitsproblemen te voorkomen. Sommige brokken vallen snel uit elkaar en geven dus geen voordeel ten opzichte van natvoer. Alleen brokken met een speciale textuur bieden dat voordeel.


Door: Ronald Jan Corbee, DVM, PhD, Dipl. ECVCN 

(Nederlands specialist Veterinaire Diervoeding, European specialist in Veterinary and Comparative Nutrition, Utrecht University Faculty of Veterinary Medicine)