Jachtbehoefte zit bij katten in hun DNA
Katten zijn erg populair als huisdieren over de hele wereld. Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde zet zich in voor diersoorteigen uiterlijke en functionele eigenschappen, die recht doen aan de eigenwaarde van het dier. Via donaties door Vrienden Diergeneeskunde streven we naar een gezonde start voor elke kat.
Naast het feit dat katten er elegant uitzien, draagt vooral hun gedrag bij aan de fascinatie die mensen hebben voor deze eigenzinnige huisdieren. Veel gedragseigenschappen zijn erfelijk bepaald en verankerd in het DNA van een kat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we bij huiskatten daardoor nog veel gedrag zien van hun wilde voorouders, zoals jachtgedrag.
Wilde katten zijn solitaire jagers, wat betekent dat ze in hun uppie op pad gaan om prooien te vangen. Ze hebben instinctmatig behoefte om hun omgeving te verkennen, prooien op te speuren en te vangen. Deze behoefte staat dus los van honger of dorst. Wanneer huiskatten niet aan hun jachtbehoefte kunnen voldoen, kan dat leiden tot probleemgedrag, als gevolg van opgebouwde spanning en frustratie. Katten die veel binnen zitten zijn daarom extra gevoelig voor stress.
Objectspel als alternatief
Objectspel kan helpen om de jachtbehoefte deels te vervullen. Tijdens dit spel voeren katten alle gedragselementen van jagen of doden van een prooi uit op een levenloos speeltje. Dit omvat het kijken, observeren, volgen en besluipen van de prooi. Katten kunnen er voor kiezen om zelf met een speeltje te spelen of hun eigenaar uit te nodigen door een speeltje mee te nemen. Sommige katten zullen echter verleid moeten worden door hun eigenaar om aan hun jachtbehoefte te voldoen.
Tips voor spelen met je kat
1
Zorg ervoor dat de omgeving van je kat stimulerend is door dagelijks minimaal 10 tot 15 minuten de tijd te nemen om met hem te spelen, vooral als je kat niet vanzelf speelt
2
Zoek het juiste speeltje: Elke kat heeft zijn eigen voorkeur voor speeltjes en soorten spel. Dit hangt vaak af van de prooien die in hun omgeving voorkomen, zoals muizen op de grond en vogels in de lucht. Sommige katten geven de voorkeur aan het vangen van speeltjes in de lucht, zoals hengeltjes met veertjes, terwijl andere liever met speeltjes op de grond spelen. Zelfs katten die binnenshuis leven, blijken zeer geïnteresseerd te zijn in speeltjes die lijken op prooien, ook al hebben ze geen ervaring met het vangen van echte prooien.
3
Gun uw kat ook de kans om ‘de prooi’ te vangen, vast te pakken en er eventueel mee weg te lopen. Sommige katten kunnen daarom gefrustreerd raken door een niet te vangen lichtje van een laserlampje.
4
Respecteer het ook als de kat aangeeft te willen stoppen met spelen, bijvoorbeeld door te gaan liggen, weg te lopen of het speeltje niet meer achterna te gaan.
5
Laat speeltjes niet continu rondslingeren, maar haal ze af en toe weg, zodat ze weer interessant zijn wanneer je ze tevoorschijn haalt. En zorg ervoor dat je kat altijd ruimte heeft om zelf te kunnen spelen.
Door: Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde
Meer weten? Kijk op: Geef elke kat een gezonde start www.vriendendiergeneeskunde.nl