, ,

Puberteit bij honden en katten

pubertijd bij hond en kat

Vijf aspecten van de puberteit bij honden

Honden komen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 tot 6 maanden in de puberteit. Nog steeds wordt helaas gedacht dit de periode is waarin alle honden gaan proberen “de macht” over te nemen. Niets is minder waar. Hieronder geven wij een beschrijving van wat er dan wel aan de hand is in de puberteit. 

1 Zelfstandigheid

Honden gaan oefenen in meer zelfstandigheid. Ze blijven nieuwe dingen in de wereld ontdekken maar nu zoveel mogelijk op zichzelf. Uiteraard zijn ze heel blij met de steun van de eigenaar als het toch wat te spannend wordt en dit moet het hele leven van de hond ook zo blijven. 

2 Grenzen opzoeken

Het is heel normaal dat honden gaan proberen hun grenzen te verleggen. Ze gaan verder weg, volgen een spoor en willen eerst nog even snuffelen en plassen voordat ze ingaan op het dringende verzoek van de eigenaar om te komen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hond om die grenzen te verleggen. maar het is ook aan de eigenaar om ervoor te zorgen dat dat wel weer binnen bepaalde grenzen gebeurt die de eigenaar stelt. Een voorbeeld hiervan is het niet zomaar afrennen op iedere andere hond.  

3 Hormonale veranderingen

Reuen worden geslachtsrijp. Soms zeggen we wel eens dat bij reuen dan de hersentjes langzaam indalen. Alles wat ze doen staat dan in het teken van de hormonale drive. Uitgezocht is dat bij reuen in de puberteit het testosterongehalte 7 x zo hoog is dan bij volwassen reuen. Dat is nogal wat. Ze gaan nu slechter luisteren, richten zich veel meer op andere honden en kunnen ook thuis en/of in de tuin ineens gaan markeren. Ook het bestijgen neemt toe. Ook van kussens op de bank. Het maakt ze niet uit. Overleg bij te veel probleemgedrag met de dierenarts. Er is wat aan te doen. Reuen gaan ook wat anders ruiken op het moment dat de hormonen hun werk gaan doen, dat kan betekenen dat andere honden ineens anders op ze gaan reageren. Hier begrijpen ze dan niets van. Help ze hierbij. Teven worden voor de eerste keer loops en kunnen hier veel last van hebben. Sommige begrijpen niet wat er met hun lichaam gebeurt en zoeken ofwel veel meer steun ofwel ze zonderen zich wat meer af. Ze kunnen dan ook wat kribbiger zijn. Geef ze in beide gevallen wat ze willen. Wel is belangrijk dat de loopsheid zo’n drie tot vier weken duurt. De teven worden dekrijp als het bloeden wat waterig wordt. Veel mensen denken dan dat de loopsheid voorbij is. Niet dus! Nog niet los laten lopen dan. Na de loopsheid kan schijnzwangerschap optreden. Dan denkt het lichaam dat de teef drachtig is. Ze kunnen dan knuffels gaan verzamelen en er een “nest” voor maken. Als de teef er weer heel veel last van heeft, overleg met de dierenarts wat de beste oplossing is. 

4 Botten en gewrichten en spieren

Het is altijd fantastisch om te zien hoe slungelig het kleine bolletje er uit is gaan zien in de puberteit. Er klopt helemaal niets meer van de verhoudingen. Hou er rekening mee dat de puber dit ook zo ervaart. Hij is zich nog niet bewust van zijn nieuwe lijf. Kijk uit voor blessures bij het rennen, het traplopen en eigenlijk bij alles. Soms luisteren ze zelfs niet meer naar simpele commando’s als het gaan zitten. Hun spiergeheugen geeft dan wat anders aan dan dat ze willen doen. Het lukt gewoon even niet. 

5 Let erop dat de honden ook sterker worden.

Laat jonge kinderen (eigenlijk geldt dit altijd) dan ook nooit zonder toezicht de hond uitlaten. Ook al vertrouw je de hond en het kind, je kunt niet alle andere honden vertrouwen en het kind kan dan vaak de verantwoordelijkheid niet gegeven worden.  

Vijf aspecten van de puberteit bij katten  

Katten komen vanaf de leeftijd van ongeveer 4 tot 5 maanden in de puberteit. Dit gebeurt op basis van veranderingen in de hormoonhuishouding. Hier hebben we het dan over de invloed van geslachtshormonen. 

1 Krols en sproeien

Poezen worden langzaamaan geslachtsrijp. Dit noemen we krols. Hun miauwen klinkt anders, soms wat klaaglijk. Dit kan lang aanhouden en er is weinig dat werkt. Let erop dat je ze nu niet naar buiten laat. Er zijn al kittens genoeg. Ook katers worden geslachtsrijp. Ze willen overal laten weten dat ze er klaar voor zijn. Dit doen ze door te sproeien en zo via de geur hun kenbaarheid en beschikbaarheid aantonen. 

2 Stemmingswisselingen

Door de hormonale veranderingen snappen pubers vaak niet wat er allemaal met hun lijf gebeurt. Dit kan zorgen voor stemmingswisselingen. Kon je je kitten nog lekker optillen en knuffelen, wees er op bedacht dat de kat dit als puber niet zonder meer toelaat. Vaak geven ze, als ze het niet willen, een signaal vooraf. Luister hiernaar. Je kat kan even niet anders. 

3 Grenzen opzoeken

Katten gaan hun grenzen verleggen. Soms ook hun territorium verdedigen tegenover andere katten. Dit kan er heftig aan toe gaan. Als er krolse poezen in de buurt zijn kan het ook zomaar zijn dat ze een nachtje niet thuiskomen. 

4 Overschatten

Katten in de puberteit kunnen hun eigen vaardigheden een beetje gaan overschatten. Ze proberen onhaalbare sprongen uit te voeren en ook hun kracht naar andere katten in de buurt kan nog wel eens overschat worden. 

5 Onafhankelijker

Katten zijn in het algemeen van nature vaak wat meer eenzelvig dan honden. Dit kan in de puberteit versterken. Ze gaan nog meer hun eigen gang en zijn minder gevoelig voor uitnodiging tot contact dan dat ze als kitten hadden. Ook kunnen ze langer doorgaan met dingen die je liever niet wilt. Ze reageren dan niet op je dringende verzoek tot stoppen. Een voorbeeld is nog even lekker doorgaan met nagels slijpen aan je bankstel.


Door: Peter Beekman, hondengedragsdeskundige   

Meer informatie op: www.kynotrain.nl