Alles over registreren

Waarom registreren?

De chip heeft een uniek registratienummer, waardoor uw dier altijd geïdentificeerd kan worden. De chip is ook fraudebestendig, omdat hij lastig te verwijderen is en het registratienummer niet kan worden veranderd.

Het is daarvoor echter wel belangrijk dat uw huisdier niet alleen gechipt, maar ook geregistreerd is.
Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is, en worden dier en baasje onnodig gescheiden.

Voor honden is deze registratie inmiddels verplicht.
De verplichte registratie van honden na 1 april 2013 moet gebeuren bij een databank die is aangewezen door het ministerie van Economische Zaken.
De NDG is één van deze databanken.
Valt uw hond onder deze chip- en registratieverplichting, dan bent u ook voor de rest van het leven van de hond verplicht de registratie actueel te houden. Klopt de registratie van uw hond niet, dan riskeert u een boete. Bij aankoop moet u binnen 14 dagen het chipnummer op uw naam laten registreren. De fokker of verkoper moet binnen 14 dagen na de verkoop zijn registratie stopzetten. U moet vervolgens elke wijziging, zoals een adreswijziging, maar ook overlijden of verkoop van de hond, binnen 14 dagen doorgeven aan de databank.

Klik hier voor het registreren van uw huisdier of het wijzigen van de registratiegegevens

Registreren, hoe werkt dat?

Voor de registratie moet u uw gegevens aanmelden bij de NDG (dat kunt u zelf doen via de website van de NDG, maar de dierenarts kan het ook voor u verzorgen).
Het gaat om uw naam, adres en een of meer telefoonnummers. Dat kost eenmalig € 5,90. U krijgt een NDG-pas als bewijs van inschrijving thuisgestuurd.
Indien uw huisdier wordt gevonden zal de dierenambulance of een dierenarts met behulp van een scanner de chip uitlezen. Aan de hand van het chipnummer kan er vervolgens contact met u opgenomen worden. U bent zelf verantwoordelijk eventuele veranderingen door te geven aan de NDG, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als het dier een nieuwe eigenaar krijgt. De kosten voor het online wijzigen van houder of adres registratie zijn €4,70. Er zal vervolgens een nieuw NDG pasje worden verstuurd.
De geregistreerde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor de databank is opgericht: het opsporen en herenigen van het dier met de eigenaar. De registratie geldt voor de rest van het leven van uw huisdier.

Wilt u zeker zijn dat iedereen ziet dat uw huisdier geregistreerd is bij de NDG: koop dan deze penning voor uw hond of kat. Op deze nieuwe penning kunt u een naam en telefoonnummer laten graveren. Bij vermissing kan iedereen zo direct contact met u opnemen. Dat geeft een veilig gevoel. De kosten zijn € 8,95 inclusief verzendkosten.
Ook kunt u nog steeds gebruik maken van onze standaard NDG penning (klein/groot) zonder gravering. De kosten van deze penning zijn € 4,99 (geen verzendkosten). klik hier voor het bestellen van de standaard NDG penning

Met deze penning én de registratie van de chip weet u dat u er alles aan heeft gedaan om een vermist huisdier snel terug te krijgen. De penningen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met dierenartsen. Zo weet u zeker dat uw huisdier geen last heeft van de penning.

Wat gebeurt er met de gegevens?

De databank is verplicht om bepaalde gegevens van de registratie naar het Ministerie van Economische Zaken te sturen. Opsporingsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) mogen deze gegevens gebruiken om overtredingen op te sporen, zoals illegale hondenhandel. Als er inspecties plaatsvinden zal gelijk gecontroleerd worden op de chip- en registratieverplichting.

De geregistreerde gegevens worden dus uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor de databank is opgericht: het opsporen en herenigen van het dier met de eigenaar.

De NDG voldoet aan de Wet bescherming persoonsgegevens.
Anderen hebben geen toegang tot de geregistreerde gegevens. Zo kunnen en mogen gemeenten deze gegevens niet gebruiken voor bijvoorbeeld het innen van de hondenbelasting.

Klik hier voor de Wet bescherming persoonsgegevens

Het NDG pasje dat u ontvangt na registratie

hondenpenning kattenpenning

De NDG penning voor uw hond of kat. Deze is verkrijgbaar in 2 maten: 21 mm en 25 mm doorsnede.
Op de penning graveren we een naam en een telefoonnummer. De prijs is € 8,95 inclusief graveren en verzendkosten.
U kunt deze bestellen in de webshop.